Skyggebarn – Hvis dit liv var et postkort

Om forestillingen.

“ SKYGGEBARN – Hvis dit liv var et postkort”

“Markus er system barn. Et barn glemt i bunker af papirdokumenter, sagsakter og vildtledende  objektive anskuelser på hvem, og hvad han er som menneske. Hans familie er en massiv samling af tegninger, hvor mor har bankende OCD og hang til snaps, faderen har et intensivt døds ønske, faster har en fetish med hunden, onkel Kenneths nye hustru er dømt for at have haft sex med en 14 elev fra hendes biologiklasse, og faster Jeanette er forelsket i Liselotte selvom hun aldrig har været lesbisk… ligegyldigt hvor Markus kigger hen, så er det pæne facade billede krakelleret.

Hvordan bliver man selv normaliseret når ens familie er fucked up? – Og hvordan kommer man fremad og begraver fortiden når ens bagage er så tung at rumstere med?

Skyggebarn er en forestilling om drengen der ville være fri, og inderligt ønskede at blive et helt menneske – Et menneske baseret på egne idealer og fremtidsdrømme, men hvordan drømmer man når ens virkelighed er et mararidt?”

 

Uddrag scene 3

“Familie Idyl – 11 år”

(Lys går op. Musik fades ud. Markus sidder på hans værelse.)
             MARKUS
5 Oktober 2010. Det er mandag og Klokken er 06.45. Jeg sidder alene på mit værelse og læser Harry Potter, de vise sten. Jeg har læst den samme bog 4 gange, for min mor siger at jeg ikke må låne nye bøger på biblioteket fordi at så kan kommunen og resten af verden se hvad vi foretager os. Det er Big Brother der kigger på os siger hun. Jeg fylder 11 år idag, og jeg ønsker mig
inderligt et brev fra...

(Dørene går op på hver side af rammen - mor kommer ud af den ene, og far den anden)
             MOR METTE
Godmorgen lille troldmand! (Kigger skævt mod far)
             FAR MORTEN
Så overlevede du de første 11 år i et alt for langt liv min dreng... Det er jeg altså virkelig ked af...
             MARKUS
(Kigger ned i gulvet, og forvirret op på mor og far, Mor og far laver en akavet "Nu skal vi være glade" dans mod ham)
             FAR MORTEN & MOR METTE
(Synger) "Idag er det Markus's fødselsdag, hurra, hurra hurrraaaa, han sikre sig en gave for som han har ønsket sig i år, med dejlig chokolade og kager til"
             MOR METTE
Her min skat - her er en lille ting fra mor...

 

             FAR MORTEN
...Og far.

(Mette smiler skævt til Morten og rækker Markus en lille bitte gave)

 

             MARKUS
(Pakker gaven op, vender og drejer æsken. - Det er en tændstiksæske med tændstikker i) ...Ehh, tak mor.. og far.        

(Skuffelsen og forundringen er til at tage at føle på...)
             MOR METTE
Så har du noget at fordrive tiden med.. Fri for elektronisk indblanding, efterlader ingen spor og systemet vil aldrig gennemskue det! - Se her skat...
        
(Mor Mette åbner æsken og kaster febrilsk alle tændstikkerne ud på gulvet... Hun kaster sig energisk ned ved siden af dem, og begynder hysterisk at ligge dem allesammen op i den rigtige rækkefølge, og retning, og tæller højlydt)


1.-2.-3.-4. (Fortsætter, besat af tændstikkerne.)
             FAR MORTEN
Det er en rigtig god gave Markus. Når du bliver træt af livet kan du bare tage en af dem, stryge dem mod siden, og sætte ild til dit tøj. Det har far gjort mange gange... Nu skal du se her...
(Far Morten tager siden af tændstiksæsken, mens mor stadig tæller højlydt. Han snupper en af tændstikkerne uden Mette ser det, stryger den mod svovlet, og forsøger at sætte ild til sin skjorte)
             FAR MORTEN
Du har hermed fået gaven, at kunne ende dit eget liv!
             MOR METTE
(Ser hvad Morten har gang i, og springer op) Morten for helvede, du må ikke lege med ild. Du ved godt hvad der sker ik. - Hvis man leger med ild så tisser man i sengen! - Vi havde en helt klar aftale!
             MARKUS
(Kigger tomt ud mod publikum)

             FAR MORTEN
Undskyld..
             MOR METTE
Nu går du ind og finder en ny skjorte. Det er Markus's fødselsdag, og det skal fejres, som helt almindelige familier gør. For det er det der forventes.!
             FAR MORTEN
Jo. Ja, selvfølgelig. Jeg går ind og klæder om. Tillykke med fødselsdagen min dreng. Og undskyld.
             MARKUS
Tak Far.
             MOR METTE 
(Tæller videre) 37, 38 fuck!. Der skal være 42, han strøg kun en ́, en' ik Markus?
             MARKUS
Jo mor         
             MOR METTE 
Fuck! - Han sætter ild til hele hytten... (Råber) MORTEEEN!!!! 
(Mor forlader i hast værelset)
             MARKUS
(Sætter sig ned til tændstikkerne, og begynder halv sørgmodig at samle dem op, og putte dem tilbage i æsken mens han mumler fødselsdagssang for sig selv. Mille kommer ind)
             MILLE
Godmorgen Markus, og tillykke med fødselsdagen. Du har fået et brev!

(Mille går i frys, lyset skifter, Markus taler ud mod publikum, super energisk)
             MARKUS
Det er nu! - Jeg vidste det ville ske!!! Det her er min chance, endelig sker der noget godt. Jeg er helt sikker i min sag. Det er nu, på min 11 års fødselsdag, dagen hvor brevet fra Hogwarts kommer. Jeg skal på trolddomsskole. Jeg har vidst det siden første gang jeg læste Harry Potter og de vise sten, jeg er fuldstændig ligesom ham, eller næsten ihvertfald. Min mor og far er med garanti ikke mine rigtige forældre - i virkeligheden er de min dumme tante og onkel - skrækkelige mennesker, der har gemt sandheden for mig i 11 år.

Mine rigtige forældre var i virkeligheden vandvittigt berømte for deres magiske evner. De blev desværre slået ihjel af, (hvisker) ham vi ikke nævner navnet på, (Fortsætter energisk igen), og min rigtige mor elskede mig så højt at hun ofrede sig for mig, og derfor overlevede jeg! - Desværre endte jeg så hos den her skrækkelige udgave af en familie.

Jeg er magisk, og jeg bliver ligeså berømt som dem, jeg skal lære at trylle grimme væsner væk, og kæmpe imod ondskab, jeg skal på eventyr, og opleve alt det som et normalt velfungerende barn drømmer om. Jeg skal kæmpe mod drager, og ride på en salamander. Jeg skal lære fra de kloge ugler, og blive venner med drillesyge spøgelser, jeg skal lære alt det som det kræver at være søn af verdens største Magikere!
             MILLE
 (Frys op) Hey, (Knipser med fingrene) Jeg sagde, du har fået et brev Markus!
             MARKUS
 (Krydser fingrene, kniber øjnene helt sammen) - Kom så- Hvem er det fra Mille - Bare sig det!
             MILLE
 (Mille vender og drejer brevet) Det ved jeg ikke der står ingen afsender på..

(Kigger op, og over på hende... Tænker sig om, og slipper fingerkrydsningen, tager brevet ud af hånden på hende, og åbner det langsomt) 

             MARKUS
Det er nu Mille, jeg er helt sikker, Jeg lover ikke at efterlade dig her...
             MILLE
Hvad mener du Markus?

 

MARKUS
Jeg lover at tage dig med... Og hvis ikke de lader mig gøre det, så lover jeg at komme tilbage efter dig søs.

(Folder brevet ud)
             MILLE
Hvorhen
             MARKUS
(Skimter brevet og bliver tydeligvis skuffet) ...Ikke noget Mille...
             MILLE
Jamen, hvem er det fra?
             MARKUS
Det er fra Onkel Kenneth.

(Mille tager brevet ud af hånden på ham, og begynder at stave sig igennem det)             

             MILLE
Til. Lykke. Med. Din fødselsdag. Faster er gået fra mig. Igen. Jeg er så. Ked af det. Jeg tror jeg vil gøre som din far. Forsøge at tage livet af mig selv... Vi ses nok aldrig igen. Far.vel. Ps. Faster Jeanette er en so.

STILHED
             MARKUS
Måske de bare har glemt mig, eller ikke kender min adresse ...
             MILLE
Du må aldrig efterlade mig her alene Markus!
             MARKUS
Det lover jeg dig Mille. 

Blackout....

 

%d bloggers like this: